Annonser

Efter valet i USA 2016 så tog det fart med att man skulle kontrollera källor, göra en viralkontroll eftersom man ansåg att det hade inträffat röstpåverkan genom desinformation. Då har man kommit på att man anser att läsaren, tittaren måste göra en faktakontroll.

Det som jag märkt med alla dessa faktakontroller är att de inte gör ett så bra jobb. Problemet med dessa instruktioner och vägledningar är att de inte är ärliga eller gör en riktig faktakoll. Eller att de hemsidor som tar upp detta är i sig desinformation. Så jag tänkte beskriva en bättre väg till att få en riktig förståelse av det man läser och kunna tolka det på rätt sätt.

Problemet att göra en faktakoll är att det är inte så enkelt som de påstår att gå till primärkällan som till delvis är rätt. Men vad är det som säger att primärkällan är san och korrekt. Att den inte har skrivits för en agenda i att få dig att tänka på ett sätt.

Sedan har man också att tänka på är om dessa faktagranskares politiska åsikter, om de har en agenda själva som de driver.

Dina åsikter är faktiskt din största fiende i att se vad som är sant, för du kommer att utvärdera vad som är sant efter dina åsikter inte vad som är sant. Därför kommer man att sortera ut de som faktiskt skriver sanning men eftersom man har hört från alla att de ljuger och det är inte sant så undviker man det.

Vad allt detta med viralkontroll, kontroll av fakta handlar om när det gäller medias syn är att vi ska ifrågasätta vad andra tycker och inte egna åsikter. Det vill få oss att tro att det är vi som har säkra källor och de andra har sekundära källor som inte har samma trovärdighet. Man berömmer de som gör det, men de som gör en egen kontroll gör ofta en riktigt dålig undersökning, för de vet egentligen inte hur man gör en, utan följer dessa instruktioner som en god medborgare. Sedan tror de att de är så duktiga och så pålästa.

När de sedan eventuellt stöter på en person med andra åsikter då får de problem. Då uppstår det många gånger samma typ av diskussion båda sitter fast i åsikten jag har rätt jag vet allt och den andre är lurad och gått på desinformation. Att motståndaren har en agenda i att lura dig men vet inte om att det är du själv som blivit lurad. Det finns massvis med falsk, dålig och desinformation i samhället. Sedan blir det inte bättre av sitt ego som intalar en att man alltid har rätt. Utan bli mer ödmjuk i ditt sätt även om man lätt blir arg och lyssna och ge personen fakta och förklaring som inte går att sortera bort utan få personen att tänka till.

Detta är ett tecken på att personen inte förstår vad som händer i samhället och varför. För man ska följa en regel är att man anpassar i sig efter fakta och inte söker fakta som passar in i ens åsikter för av egen erfarenhet så är sanningen ofta 180 grader tvärtom av vad man tror. Att sanningen är det man inte vill att den ska vara. Sanningen är ofta plågsam, jobbig, hård, obekväm och många undviker den för att man går in i okänt territorium. Men efter att man gått igenom denna fas så kommer det att kännas bättre, man ser saker som ingen annan ser, tänker annorlunda, man känner sig mer fri.

Själv så har jag sett allt som ett pussel och att varje del ska passa in perfekt.

Källkritiken har ofta en väldigt vag, banal förklaring och inte så djupgående som den bör vara. Samt även ofta missvisande som det finns flera exempel på.

Faktakontroll och hur den vanliga synen på källkritik:

Källkritik är kritisk granskning av källmaterial och bedömning av trovärdigheten av påståenden som ges i en informationskälla. Källkritik är en central vetenskaplig metod för att bedöma vilka uppgifter från en uppgiftslämnare som är trovärdiga.

https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4llkritik

Att få oss att tro på myten om att är vi många som tycker samma sak så har man rätt. Det finns som tror det men de har så fel. När man är många så är det ofta att det är enbart en handfull som har kunskap som ofta är felaktig som bäst men även rena bedragare som tycker om att lura folk, något man är otroligt duktiga på.

Det som först saknas för att göra en bra faktakontroll är kunskap. Det gäller att man har RÄTT kunskap som är sanning och inte följer som ett får alla andra utan tänker själv.

Innan jag började att läsa och ta reda på varför denna värld såg ut som den gjorde så var jag totalt okunnig om det mesta. Jag följde efter alla andra i vad de tyckte, trodde på allt, men jag insåg efter ett tag att saker och ting inte stämde utan det mesta kändes fel. Jag började läsa på om allt och trodde att jag var så kunnig och påläst men jag hade fel, jag var inte påläst, jag hade läst på fel.

Det jag insåg är hur mycket som är lögn och bedrägeri i denna värld. Att behöva göra en 180 graders vändning i sitt liv är inte lätt utan själv så upplevde jag det som att gå rakt in i en väg. Att man blir helt avtrubbad, chockad när man inser det.

Jag hade blivit lurad och sedan dess har jag varit väldigt försiktig men som alla andra så är det lätt att bara hänga på drevet, det är då man ofta gör fel. För man tänker inte själv man lugnar inte ner sig och tänker efter utan bara handlar. Det är något som jag upplever att många gör det misstaget.

Jag ville inte längre vara den som blir lurad och om jag så är ensam mot alla andra, men vet om att jag har rätt så är jag nöjd, för jag vill inte mer bli lurad!

Det man måste tänka på för att kunna se vad som är sanning:

  • RÄTT kunskap
  • Inte följa efter alla andra
  • Tänka själv
  • Se vad som händer i samhället
  • Stämmer det vad som skrivs och sägs av de olika källorna

Vad är rätt kunskap?

Rätt kunskap är grunden för att förstå vad som är sant och vilka källor man ska undvika.

Religion, det är viktigt att kunna förstå vad de olika religionerna som finns i världen egentligen handlar om och vad de står för, vad de viktiga delarna är. Så att man inte går på alla lögner om de olika religionerna. För som allt annat så är det få som säger sanningen eller förstår sig på religionerna oavsett vilken det är. Lär dig hitta de personer som är insatta och säger sanningen, det kan vara de som gått ur och lämnat religionen eller sekten, flytt eller på annat sätt tvingats lämna.

Religion är det som är svårast att ta till sig och acceptera men samtidigt det viktigaste av allt, för om du visste hur våra liv påverkades av just religion så skulle du bli chockad. Som exempel så är hållbart samhälle baserad på en moderjorddyrkan, därför ska vi göra oss av med fossila bränslen, det handlar inte om vår miljö.

RELIGION är allt! att läsa Bibeln, om mysterieskolan, hedniska religioner, mytologier och islam så att man inte går på alla lögner om det. Problemet med bibeln och kristendomen är att den är en bok som inte man förstår första gången utan innehåller berättelser/verser med ett mycket djupare innebörd som inte är så lätt att förstå. Islam är en bok som inte är så svår att förstå, det som står gäller, inga andra meningar eller betydelser. Det enda som man bör tänka på är att den vers som står senast gäller så har du två verser om samma sak så gäller den som står senast.

Mysterieskolan är ett av de viktigaste att läsa nästan viktigare än någon av de andra religionerna för det är något som påverkar oss mest. Det kan låta konstigt i början att varför läsa något som är tusentals år gammalt och anses därmed förlegat. När det handlar om religion så är INGET förlegat även om det är 5000 år gammalt. Tror du att religion ärt förlegat så kommer du aldrig att inse sanningen och alltid bli lurad. För vad är religion, tro på en eller fler gudar som några primitiva människor skapade för att tro på något. Tror du det så har du blivit lurad. För alla dessa religioner handlar om en riktig upplevelse som dessa troende, medicinmän, präster, chamaner har haft. För hur kommer det sig att alla stammar i hela världen har haft liknande upplevelse och är i grunden samma tro, oavsett om det är i Asien, Europa, Sydamerika, Afrika för de är alla samma!!!!

Tror du att religion är något primitivt och förlegat så måste du verkligen tänka om för det påverkar ditt liv till 100% oavsett om du är ateist eller inte vill ha något med religion. Så ska du veta en sak att det har INGEN betydelse vad du tycker och tror utan man måste rätta sig efter hur verkligheten. Av egen erfarenhet så är verklighet eller sanningen inte den som du tror, vi lever alla i en liten box som vi alla måste man bryta sig ur. Jag själv är kristen men inte för bibelns skull.

Media lära sig hur media arbetar och det gäller all form av media för det finns ingen som man egentligen kan lita på. Läsa på om hur media manipulerar och indoktrinerar, läsa på om alla de olika teknikerna som media tar till för att få oss att tro på det dom säger och skriver. Media är totalt utan moral utan kan skriva vad som helts utan att man bryr sig. Ju mer de skriver om en sak så kan man säga att de ljuger för då handlar det mer om agenda än fakta och sanning.

Utbildning är ett problem, att vi sen vi gick i skolan faktiskt blivit indoktrinerade i att tänka på ett sätt. Att ta sig ur det tänket att avprogrammerad är något som är så svårt att hela tiden påminnas om att man blivit lurad manipulerad, bedragen under hela sitt liv för det är något som vi alla blir även i Sverige och i väst. Läs på hur man inom skolan lurar en och hur man kan undvika att bli indoktrinerad. Det handlar inte om att man ska gå emot hela undervisningen och få dåliga betyg och få hela sitt liv förstört utan att kunna skydda sig och därmed andra.

Skolan arbetar inte för att lära ut sanningen, utan forma oss i att tänka på ett sätt. Vi får den kunskap som man vill att vi ska få för att få oss att tänka på ett önskat sätt. Ett felaktigt sätt att tänka som kommer att bli svårt att ta sig ur, för det är nästan som en trygghet, att sedan gå ut och inse att man blivit lurad är att gå en osäker väg som är svår att gå. Men måste göras för din och andras skull.

Det man borde göra är att läsa på själv istället, att ifrågasätta vad man får för kunskap. Stämmer den kunskapen mot verkligheten.

Hur ekonomi och finanssektorn fungerar. Att läsa på om nationalekonomi och förstå grunderna och förstår marknadsekonomins styrkor och svagheter det så att man inte faller för lögner och påståenden från de som inte har kunskap. Sedan så måste man även läsa på om finansmarknaden som kan ses som marknadsekonomins svagaste del och är helt felaktigt uppbyggd och hur man inom finans lurar och bedrar oss skattebetalare.

Politik och ideologier är något som man måste sätta sig i mer för det är inte så enkelt som man säger att vi har som exempel högerextrema, vad är höger och vad är egentligen vänster. Läs på om kollektivism och centralstyre och vad dessa ideologier verkligen vill. Framför all vad är höger- och vänsterextremt, är det någon skillnad och i sådana fall vilken, vad står de för.

Inte följa efter alla andra för de har ofta fel, ja det är en av mina dyrköpta erfarenheter som jag gjort och är också ett av de enklaste felen man gör. För sanningen är som det står i bibeln den smala vägen som få tar. Se bara på samhället hur det är, om man har en annan åsikt är gruppen så riskerar man att bli utesluten, förklarad som konstig, annorlunda vilket är en mardröm för oss alla. Man kan inte säga vad man tycker i alla lägen på jobbet, vänner, bekanta. För det uppstår ofta konflikter som jag själv varit med om för alla tror vi att vi lever i sanning och det vi vet är sant. En majoritet vill hellre leva i den enkla lögnen är den jobbiga sanningen.

Tänka själv, en av de värsta saker man kan göra idag är att tänka själv, har man en avvikande åsikt så får man mycket skit ifrån de som anser sig vara de goda. För alla säger ju att de är goda så då är man god. Så kommer det en person med en annan åsikt så är den personen med automatik en ond och missinformerad person som helst ska gå en upplyssningskurs, en kurs som får denne att tänka rätt igen. Ungefär som diktaturer gör emot kritiker, om inte det fungerar så slår man ihjäl dom, i väst så utesluter stänger kontot (Twitter, Youtube mm), förlöjligar eller sparkar man samma personer. Dessa upplyssningskurser finns idag och man tvingar folk att gå dessa. Så friheten är på väg bort smygande, sakta men säkert, yttrandefrihet ska stängas ned yttrandefrihet gäller för de som har rätt åsikt. Det är något som man kan se i Sverige då så många ställer upp på dessa manifestationer som inte gör något utan göder dessa individers egon. På så sätt behåller man folk i det gamla felaktiga tänket.

Se vad som händer i samhället, gör observationer över vad som händer i samhället, se olika källor för att sortera ut sanning och lögnarna. Lyssna på vad folk säger, deras upplevelser, erfarenheter, behöver inte säga något själv utan mer hålla med för att få information om intressanta händelser. Läs tidningar grattis betala inte om du vet att de inte ljuger och indoktrinerar, läs olika källor på nätet, på TV.

Allt för att skaffa dig information om vad som händer, allt för att skaffa dig en kunskap om vad som händer. På så sätt få reda på sanningen.

Stämmer det vad som skrivs och sägs av de olika källorna. Framför allt jämför de olika källorna, hur de skriver, hur de beskriver händelser, undanhåller man fakta, olika påstående de kommer, hur säkra de anser sig vara. Använd detta till att sortera bort lögnarna. För eller senare kommer man att kunna få en bättre bild över vad som är sant vem som ljuger. Om en källa anklagar den andra för höger- eller vänsterextremism kontrollera själv.

Slutlig kommentar

Av egen erfarenhet så har jag tvingats att tänka om så många gånger och inse att man har haft fel, att sanningen är annorlunda. Att jag är en helt annan person än jag var för 10 år sedan, mer eftertänksam, försiktig med fakta men mer närmare sanningen och verkligheten. Samt svårare att lura och ser lögnen i samhället hur vi leds in i fängelset både kroppsligt och mentalt.

Vi lever i en värld av lögner, baserad på lögn från födseln till döden!!